EMDR – få dit liv tilbage på rette kurs

Når vi bliver udsat for voldsomme hændelser, så kan det slå vores liv ud af kurs. Det kan være noget, der er sket for nyligt, det kan ligge år tilbage i vores liv eller helt tilbage i barndommen. Det kan f.eks. være en ulykke eller et overfald, vi kan være blevet misbrugt, truet, mobbet eller slået. Det kan også opstå efter sygdom, udredning af livstruende sygdomme eller pga. ydre omstændigheder, som har truet ens jobsituation eller arbejdsevne. Det resulterer ofte i at ens liv bliver påvirket af angst, ubehag og invasive tanker og følelser, som man oplever ikke at have kontrol over.

At finde vej

Man ville ønske, at man kunne stoppe sig selv i at være påvirket af det. Man vil helst bare glemme det og komme videre med sit liv. Men voldsomme eller traumatiske hændelser kan være umulige for vores hjerne og nervesystem selv at bearbejde og slippe, og man bliver ved med at tynges af en række ubehagelige symptomer i sin dagligdag.

Hvordan virker det?

EMDR er en terapiform, som er udviklet til behandling af PTSD og traumer. Den er godkendt og anbefalet af WHO. Den har også vist sig at være meget virkningsfuld over for andre problematikker såsom angst og depression. Når et menneske påvirkes negativt af en voldsom oplevelse, så lagres oplevelsen forbundet med hændelse i højere grad som en kropslig erindring end som en sproglig erindring. Oplevelsens intensitet eller et barns overvældende magtesløshed kan sætte hjernens almindelige måde at bearbejde information på ud af spil. Vores autonome nervesystem træder i alarmberedskab og nogle mere primitive strukturer i hjernen tager over. Oplevelser kan på den måde ”fryse i tid”, hvor følelser og sanseoplevelser ikke fortager sig over tid, men er fastlåste i vores krop og hjerne. Sådanne erindringer kan have en vedvarende negativ effekt, der forstyrrer måden, man oplever verden og forholder sig til andre mennesker på.

I EMDR efterligner man den naturlige bearbejdning af de daglige indtryk, som hjernen foretager under REM (Rapid Eye Movement) drømmesøvn. Når du bliver bragt i kontakt med de oplevelser, der forstyrrer, samtidig med at du guides til at have rytmiske øjenbevægelser, lettes det ubehag og stress, der er forbundet med disse erindringer. Din oplevelse af dig selv og egne handlemuligheder i nutid og fremtid bliver mere positiv, og ubehag i kroppen aftager eller forsvinder helt. Du kan få dit liv tilbage på rette kurs.

Læs mere om EMDR her og på EMDR Danmarks hjemmeside.

Jeg er akkrediteret EMDR-terapeut